Koolmijnplan weggestemd: geen vuiltje aan de koolmijnlucht volgens de meerderheid

Op 28 april 2017

Op 27 april boog de gemeenteraad zich over het N-VA voorstel om werk te maken van een heus Koolmijnplan. Een werkgroep moest daarbij gedragen oplossingen uitwerken voor de specifieke problemen waar onze ex-mijngemeente vandaag mee kampt. Na een lange discussie kwamen de meerderheidspartijen uiteindelijk tot het besluit dat de lopende initiatieven reeds volstaan als antwoord op de problematiek. Het N-VA voorstel werd meerderheid tegen minderheid weggestemd.

De N-VA fractie had een voorstel neergelegd om een aantal problemen rond de koolmijnlaan in een gemeentelijke werkgroep te behandelen.  Er was een stevige voorbereiding aan voorafgegaan en de afspraak onder de fractieleden van de N-VA was ook duidelijk. “Geen politieke spelletjes, niet provoceren maar zoveel als mogelijk een draagvlak zoeken om echt samen te werken en iets te bereiken”  Dat was dan ook de manier waarop OCMW-voorzitster Elke Gijbels het punt aanbracht.

Alle drie de SP.A schepenen knalden dadelijk de deur voor overleg toe. Zij hadden hun huiswerk gemaakt en hielden een lang betoog over hoe goed alles loopt op en rond de Koolmijnlaan. Dat werd dan doorspekt met aanvallen naar de nationale partij N-VA in het algemeen. Zij lieten geen enkele ruimte voor een constructief gesprek over wat beter zou kunnen. Wel erkenden ze dat het afblokken van de Koolmijnlaan door Turkse feestvierders niet door de beugel kan.

N-VA fractieleider Robin Stroobants nodigde ook de CD&V expliciet uit mee te werken aan oplossingen. Sonja Claes heeft zeer veel ervaring met sociale tewerkstelling en de CD&V contacten met hun ministers van Welzijn en Justitie zouden zeker nuttig zijn geweest  Maar de CD&V wou duidelijk de meerderheid ontzien in hun kort betoog en onthield zich bij de stemming. Sonja vergat daarbij haar forse uitspraken in het verkiezingsjaar 2012 over “het openbreken van deze concentratiewijk” en “de segregatie binnen de afgesloten wijken”.  (http://www.hbvl.be/cnt/aid1122678/sonja-claes-in-concentratiewijken-is-d...)

Open VLD en Bruno Buyse vonden dat het beleid rond de Koolmijnlaan wel een update kan gebruiken en steunden de oprichting van een werkgroep. Vlaams Belang gaf voorbeelden over de verschillende aanpak van parkeerovertreders op de Koolmijnlaan en elders en stemde ook mee.

Simonne Janssens-Vanoppen legde uit hoe men vroeger er wel in slaagde via een werkgroep tot oplossingen te komen en benadrukte nogmaals de uitgestoken hand van de N-VA om rond de tafel te gaan zitten.

Het mocht niet baten. De burgemeester schaarde zich achter de houding van coalitiepartner SP.A waarna het punt weggestemd werd. Hij riep wel nog eens de politici van allochtone origine op hun verantwoordelijkheid te nemen.

De eerste  conclusie is heel duidelijk. Er is nu onvoldoende politieke wil om een krachtiger visie en beleid uit te werken rond de Koolmijnlaan.  Maar de goede politieke verstaander ziet ook de tweede bui al hangen. Zonder een sterk signaal van de kiezer in 2018 zal er ook daarna geen politiek vuiltje aan de koolmijnlucht zijn.  Maar niet als het aan de N-VA ligt!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is