Innovatie zou prioriteit moeten zijn voor Heusden-Zolder

Op 1 december 2017

Recent raakte bekend dat Vlaams minister Philippe Muyters 4.000.000 euro uittrekt om gemeentes te ondersteunen in hun beleid rond smart city-toepassingen. Gemeenten krijgen hierbij de kans kennis te maken met de vele mogelijkheden van slimme technologie en worden financieel bijgestaan bij de uitrol ervan. N-VA Heusden-Zolder pleitte op de gemeenteraad van november om de mogelijkheden voor onze gemeente actief te verkennen.

Technologie is vandaag alom tegenwoordig en is volop in beweging. Het is niet evident om als gemeentebestuur hier altijd in mee te zijn. Het vereist bovendien een goed investeringsbeleid. Zowel in tijd, technologie als in personeel dat met die technologie kan omgaan. Het feit dat het gemeentebestuur maar blijft kampen met problemen rond invulling van de functie van diensthoofd ICT maakt het er alvast niet gemakkelijker op.

Minister Muyters wil gemeenten alvast een hart onder de riem steken en trekt maar liefst 4.000.000 euro uit voor innovatieve projecten om de organisatie van gemeenten te optimaliseren.

Robin Stroobants : “Ik heb het gemeentebestuur gevraagd om te bekijken of onze gemeente hier ook haar voordeel mee kan doen. De opkomst van nieuwe technologie kan je niet tegenhouden en helpt onze gemeente ongetwijfeld vooruit. We kunnen dan ook maar beter maximaal gebruik maken van steunmechanismen die de hogere overheid hiervoor ter beschikking stelt.”

Om aanspraak te kunnen maken op een deel van de Vlaamse subsidiepot moeten gemeenten tegen 31 januari 2018 hun eerste idee op papier te zetten. De detailuitwerking van het project gebeurt dan in de maanden nadien.

Op 8 december wordt hierover een informatievergadering georganiseerd waar geïnteresseerden meer tekst en uitleg krijgen. Op die manier kan onze gemeente zich goed geïnformeerd voorbereiden op de effectieve indiening van een eigen projectvoorstel. 

Positief is alvast dat de meerderheid de kansen van deze oproep inziet en voorziet in een gemeentelijke vertegenwoordiging op die vergadering. Robin Stroobants zelf zal ook deelnemen aan de vergadering en wenst in navolging hiervan zijn expertise ter beschikking te stellen bij de uitwerking van een concreet projectvoorstel voor Heusden-Zolder.

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder heeft duidelijk lessen getrokken uit de recente oproep van minister Muyters rond kernversterking. Toen bleek dat van de 52 projecten er maar liefst 51 in aanmerking kwamen voor financiële ondersteuning. Heusden-Zolder diende toen spijtig genoeg geen aanvraag in. “Ik ben blij dat ik het gemeentebestuur nu heb kunnen overtuigen om niet bij de pakken te blijven zitten. En hopelijk mist Heusden-Zolder deze keer de boot niet”, aldus Robin.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is