N-VA schepenen spelen bevoegdheden kwijt

Op 28 juni 2014
De politiek in Heusden-Zolder is al sinds het begin van de nieuwe coalitie erg woelig. Burgemeester Mario Borremans en eerste schepen Lode Schops stapten begin dit jaar samen met twee raadsleden nog uit hun vroegere partij N-VA. De onafhankelijken hebben samen met de andere partijen wel nog altijd een nipte meerderheid in de gemeenteraad. "We wilden nochtans mét de N-VA in de coalitie loyaal blijven verder werken," zegt burgemeester Mario Borremans. "Maar we zien dat dit in de praktijk erg moeizaam verloopt. De fractie voert eigenlijk al een half jaar oppositie. Soms keuren de schepenen hun eigen punten niet eens goed. Dat soort politieke spelletjes dient niemand, en daarom scheppen we nu duidelijkheid."
 
Strikt genomen kan een gemeente de schepenen die aan het begin van de legislatuur al werden aangesteld, niet verplichten tot ontslag. Wel kan een meerderheid alle bevoegdheden op één na wegnemen. "En dat is ook precies wat we gaan doen bevestigt burgemeester. Robin Stroobants (N-VA) blijft dus schepen, en Elke Gijbels blijft ook OCMW voorzitter. Maar het beleid bepalen we nu met de overige partijen." Schepen Stroobants zag de bui naar eigen zeggen al enkele maanden hangen. "Het was gewoon wachten tot ze ons dit zouden lappen. Ik ben graag schepen, en ik heb heel graag samengewerkt met het personeel. Ik vind niet dat ik tegengewerkt heb. Integendeel. Maar soms werden achter mijn rug al dingen bedisseld. Dat kan niet, en daarom heb ik mij bij sommige stemmingen onthouden. Indien ze al mijn bevoegdheden gaan verdelen over de schepenen van de andere partijen, gaan die trouwens wel heel veel werk krijgen. Ik had immers de meeste bevoegdheden van allemaal. Alleszins ga ik even hard blijven werken, en de dossiers mee blijven opvolgen."
 
"We gaan zeker een tandje moeten bij steken," reageert burgemeester Borremans. "Zelf zal ik ook wat bevoegdheden bij krijgen. Welke precies, dat beslissen we pas volgende week maandag. Maar op die manier werken we tenminste met mensen die allemaal hun schouders zetten onder dezelfde ideeën en projecten. Of we de N-VA nu in de oppositie duwen? Ik denk dat ze vooral zelf gekozen hebben om die rol op zich te nemen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is