N-VA Heusden-Zolder voorzichtig positief over beweging in dossier Kolenhaven

Op 21 december 2020

Op 18 december besliste de Vlaamse Regering het dossier van de ontwikkeling van de Kolenhaven in Lummen opnieuw op de regeringstafel te leggen. Dit nadat de vorige oefening in 2018 was gestrand omwille van een gebrek aan draagvlak en er een grote onduidelijkheid was over de wijze waarop de industriële site zou ontsloten worden.

Dat er opnieuw gesproken wordt over de ontwikkeling van de Kolenhaven is enigszins te begrijpen in het licht van de doestelling om het potentieel van het Albertkanaal voor watergebonden bedrijvigheid ten volle te benutten. Vandaag wordt slechts 35% van de industriezone effectief ingenomen. 

Fractieleider Hans Zegers: “In het verleden kantte de lokale N-VA afdeling zich nochtans tegen de ontwikkelingsplannen voor de Kolenhaven. Niet zo zeer omwille van het voornemen om de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk te benutten, maar vooral omwille van het voorgestelde scenario voor de verkeersafwikkeling dat toen op tafel lag. Dat plan zou een enorme druk op de leefbaarheid van Viversel leggen. Ik ben er persoonlijk nog altijd trots op dat ik de uitvoering van die plannen destijds mee heb kunnen tegenhouden.”

Steven Goris vult aan : “Minister Zuhal Demir kiest nu zeer duidelijk voor een overlegformule om te komen tot een groter draagvlak. Het is een zeer goede zaak dat lokale besturen én buurtbewoners deze keer wel actief in de nieuwe procedure zullen betrokken worden. Positief is ook dat men het dossier met een open vizier wil benaderen en een aantal bijkomende ontsluitingsmogelijkheden mee wil onderzoeken.

Hopelijk leidt deze aanpak ertoe te komen tot een gedragen oplossing waarbij economische ontwikkeling mogelijk is zonder daarbij de leefbaarheid van Viversel in het gedrang te brengen.”

Vetrekkende van deze standpunten zal N-VA Heusden-Zolder de verdere ontwikkelingen in dit dossier van kortbij blijven opvolgen en de voorstellen ten gronde evalueren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is