Bijkomende middelen Zorg en Welzijn

Op 25 november 2020
Structurele herwaardering voor zorg- en welzijnssector

De Vlaamse Regering van minister-president Jan Jambon maakt 577 miljoen euro extra vrij voor de zorg- en welzijnssector. Vlaanderen doet daarmee een nooit eerder geziene inspanning om de loon- en arbeidsvoorwaarden van het zorg- en welzijnspersoneel te verbeteren en de werkdruk te verminderen.

 

Van deze extra 577 miljoen euro gaat er:

  • 412 miljoen euro naar de verhoging van de koopkracht van onze zorgverleners en dit vanaf 1 januari 2021;
  • 165 miljoen euro naar maatregelen om de werkdruk te verlichten door meer personeel aan te nemen en te investeren in zorgopleidingen.

Voor personeelsleden in de woonzorgcentra, de psychiatrische verzorgingstehuizen, de revalidatiecentra, de initiatieven beschut wonen en de multidisciplinaire begeleidingsequipes palliatieve zorg gaat het om een gemiddelde koopkrachtstijging met 6 procent.

Voor onze mensen in de diensten voor gezinszorg, de voorzieningen voor personen met een handicap, de jeugdhulp, de CAW’s, de kinderopvang en de centra geestelijke gezondheidszorg bedraagt de gemiddelde koopkrachtstijging 4,5 procent.

Voor maatwerkbedrijven en de socioculturele sector is dit 1,1 procent.

De extra 577 miljoen euro komt bovenop het al besliste uitbreidingspakket van 562 miljoen euro dat jaarlijks zal geïnvesteerd worden in meer capaciteit en extra plaatsen. In totaal besteedt deze Vlaamse Regering jaarlijks dus 1,1 miljard extra voor de zorg- en welzijnssector.

De Vlaamse Regering wil met deze maatregelen haar appreciatie en respect aan de mensen in de zorg- en welzijnssector concreet maken.

Samen met alle Vlamingen wil de Vlaamse Regering iedereen die zich uitzonderlijk heeft ingezet tijdens deze moeilijke tijd danken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is