N-VA vraagt volledige herbestemming van het resterende budget voor horecabonnen

Op 26 oktober 2020, over deze onderwerpen: Covid-19
N-VA vraagt volledige herbestemming van het resterende budget voor horecabonnen

Als onderdeel van haar relanceplan Heusden-Zolder liet de gemeente Heusden-Zolder 54088 waardebonnen van 5 euro verdelen aan de huisgezinnen. De helft ter ondersteuning van de lokale horeca. De andere helft ter ondersteuning van de lokale handelszaken die moest sluiten tijdens de eerste coronagolf. De bonnen hadden een beperkte looptijd tot 15 oktober en waren opgevat als kortingsbonnen bij een aankoop.

Uit het antwoord op een schriftelijke vraag blijkt dat enkele dagen na die afsluitdatum net geen 12% van die bonnen gebruikt waren. Met name 32 015 euro van de verdeelde 270 440 euro. Weliswaar kunnen de bonnen nog door de 72 deelnemende zaken binnengebracht worden tot 15 november maar het geeft toch al een goed beeld want die gaan allicht geen tienduizenden euro’s aan waardebonnen in hun schuif laten liggen hebben.

Daarmee is het ondersteunend effect zeer beperkt uitgevallen. De horeca is ondertussen terug dicht en op de dag dat dit punt opgesteld werd moest de regering nog beslissen over een eventuele verdere lockdown.

Daarom vragen wij tijdens de gemeenteraad van donderdag 26/10/2020 aan het college van burgemeester en schepenen om minstens de bedragen van de niet gebruikte consumptiebonnen voor lokale horeca en handel te herbestemmen voor een nieuw luik van het relanceplan met consumptiebonnen. In eerste instantie voor de horeca die nu al getroffen is, desgevallend opnieuw te delen met de handel indien daar ook opnieuw verplichte sluitingen zich voordoen. 

Daarnaast vragen we ook om lessen te trekken uit het geringe aantal effectief gebruikte bonnen en aanpassingen te bekijken over de formule en de verdeelwijze.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is