N-VA dient 6 amendementen in op het relanceplan na Corona voorgesteld door de meerheid

Op 25 juni 2020, over deze onderwerpen: Covid-19

Hoe kan een SP.A ondervoorzitster instemmen met zulk een zwak relanceplan voor Heusden-Zolder?

Houthalen-Helchteren zet 65 euro per inwoner in voor de relance en armoedebestrijding na Corona. Heusden-Zolder klokt af op slechts 8 à 10 euro per inwoner. In die laatste gemeente stemde SP.A ondervoorzitster Funda Oru – onder leiding van burgemeester Borremans – alle sociale voorstellen van de N-VA mee weg.

Beide besturen legden hun relanceplannen donderdag op de gemeenteraad voor. In Houthalen-Helchteren werd aan dit relanceplan al maanden samengewerkt door zowel meerderheid als oppositie en was de stemming dus een formaliteit. In Heusden-Zolder daarentegen toonde de meerderheid zich niet bereid om hierin samen te werken met de oppositie. De N-VA probeerde tevergeefs een nog socialer plan te laten stemmen door zes gefundeerde amendementen in te dienen.

Een vergelijking tussen beide plannen is dan ook heel leerzaam.

Houthalen-Helchteren zet ruim 2,6 miljoen euro in voor relance en armoedebestrijding. In Heusden-Zolder zijn de cijfers naar goede traditie wat minder helder en kregen de gemeenteraadsleden geen financieel overzicht. Voortgaand op de marketingbrochure schommelen de totale relance-investeringen ergens tussen 845.000 en een miljoen euro.

Maar beide gemeenten krijgen daar ook speciale subsidies voor en als je die aftrekt zie je pas de werkelijke eigen bijdrage van de gemeente. Voor Houthalen-Helchteren is dat meer dan 2 miljoen euro of 65 euro per inwoner. Heusden-Zolder beperkt zich grotendeels tot het doorgeven van de ca. 690.000 euro die het van Vlaanderen krijgt en doet daar zelf nog 5 à 10 euro per inwoner bij.

Zo geeft Vlaanderen 544.000 euro aan Heusden-Zolder specifiek bestemd voor jeugd- cultuur- en sportverenigingen. Hiervan geeft de gemeente slechts 300.000 euro door aan de verenigingen zelf.

Nog enkele opvallende verschillen:

  • Houthalen-Helchteren zet globaal meer dan 600.000 euro in rechtstreeks voor armoedebestrijding. In Heusden-Zolder is dat slechts een derde daarvan.
  • In Houthalen-Helchteren gaat er 400.000 euro steun naar laptops in het onderwijs. Heusden-Zolder beperkt zich tot 30.000 euro.
  • Houthalen-Helchteren voorziet nog 350.000 euro voor de verdere opvolging van de crisis en 50.000 euro voor beschermingsmateriaal. Niets daarvan in Heusden-Zolder.

N-VA raadslid Herwig Hermans bracht nog zes voorstellen aan om het plan in Heusden-Zolder bij te sturen. Als de gemeente dan toch een bon van 50 euro aan hun personeel cadeau gaf, vond hij dat er ook een gebaar moest zijn voor verplegenden, thuisverplegers en triagevrijwilligers. En waarom krijgen kinderen in armoede maar 25 euro? Als belastingen op ondernemers in Houthalen-Helchteren voor een vol jaar wegvallen moet dat toch ook voor onze handelaars kunnen? En mogen verenigingen a.u.b. ook de centen volledig ontvangen die Vlaanderen voor hen reserveerde?

Al die voorstellen werden – net zoals de voorstellen in de maanden ervoor – weggestemd. De ontgoocheling was groot bij raadslid Herwig Hermans: “Hoewel we vooraf helemaal niet betrokken werden, rekende ik er op dat SP.A ondervoorzitster Funda Oru binnen de meerderheid wel onze sociale voorstellen zou verdedigen. Die ruimte heeft ze blijkbaar niet gekregen of genomen. Op die manier blijven de centen in Heusden-Zolder vooral naar te prestigieuze en te grote bouwprojecten gaan en te weinig naar de inwoners zelf. Tien jaar geleden was de kans op kinderarmoede voor beide gemeenten ca. 25%. Houthalen-Helchteren kon dit al bijna halveren. Heusden-Zolder blijft ter plaatse trappelen. Nu Corona de armoede weer gaat versnellen is dit zwak relanceplan een gemiste kans.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is