U bent hier
Een helder participatie-stappenplan voor het opstellen van het beleidsplan 2020-2025?
Op de gemeenteraad van 25 april 2019 brengt N-VA Heusden-Zolder een extra agendapunt aan omtrent het opstellen van een helder participatie-stappenplan voor het opstellen van het beleidsplan 2020-2025. Burgerparticipatie dragen we als N-VA immers hoog in het vaandel.
Uiteenzetting van de feiten en argumentatie
De huidige meerderheid is nog zeer terughoudend met informatie naar de bevolking toe over haar bestuursplannen over de periode 2020-2025. Wij zien in heel wat andere lokale entiteiten dat er wel een bestuursakkoord of een visienota bestaat waardoor er voor de burger al wat duiding is wat deze bestuursperiode gaat brengen. Voor Heusden-Zolder ziet het er naar uit dat we pas in het najaar in de gemeenteraad zicht zullen krijgen op de plannen, ten laatste in november.
Op de website van VVSG betreffende burgerparticipatie lezen we o.a. het volgende : “Als beslisser op hoofdlijnen bepaalt de gemeenteraad het kader en de randvoorwaarden van het lokale participatiebeleid. Welke rol krijgen burgers toebedeeld? Welke rol nemen medewerkers van lokale overheden op? Wat is de inhoudelijke focus van beleidsparticipatie en coproductie? Vanuit zijn opdracht tot democratische controle kan een raadslid de kwaliteit van het participatietraject bewaken, het algemene belang voorop stellen en de stem van kwetsbare burgers verdedigen.”
Maar indien er ook voor het domein “burgerparticipatie” gewacht wordt tot het najaar om een plan voor te leggen over welke vernieuwende initiatieven we op dat vlak gaan zien, is het participatie-kalf natuurlijk al half verdronken. Want goede participatie betrekt de burger in een zeer vroeg stadium en niet nadat de plannen voor 2020-2025 al voorliggen. Er zullen allicht contacten zijn met b.v. dorpsraden maar er is wel meer mogelijk en het zou goed zijn als daar duidelijk zicht op was.
Voorstel van besluit
De gemeenteraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen een participatie-stappenplan uit te werken dat ertoe strekt de burgers van onze gemeente maximaal te betrekken bij het opstellen van beleidsplan 2020-2025. De gemeenteraad vraagt tevens zulk een participatie-stappenplan te agenderen op de gemeenteraad van mei 2019.
En wat was het resultaat op de gemeenteraad?
N-VA vroeg op de gemeenteraad van 25/04 waarom er nog helemaal niets gekend is over de plannen van GOED, CD&V en SP.A voor onze gemeente voor de periode 2020-2025. Net nu zou het gesprek met de burgers volop moeten bezig zijn om het nieuwe zes-jarenplan zo goed mogelijk af te stemmen vooraleer het in het najaar gestemd wordt.
De burgemeester antwoordde dat er niets naar buiten komt tot alle financiën doorgerekend zijn in het najaar. Herwig Hermans ging dan in gesprek met schepen van participatie Dirk Schops over het gebrek aan burgerparticipatie bij deze belangrijke keuzes. Maar een echt gesprek kon je het niet noemen. De schepen las een antwoord voor met heel wat goede intenties. Maar dan wel niet nu, alleen maar toe te passen na november.
Herwig Hermans stelde nog specifieke vragen over hoe ook kansarmen gingen betrokken worden en of de participatie ook meer zou zijn dan alleen praten. In sommige gemeenten mikt men op heel concrete samenwerking met burgers (coproductie noemt me dat). Maar de schepen ontweek de vragen met een algemeen antwoord.